Austrálsky Meat Pie


Austrálsky Meat Pie – keď sa povie „austrálsky streetfood“, prvé, čo mnohým miestnym napadne, je nepochybne Meat Pie. Tento malý, no sýty koláčik plnený šťavnatým mäsom a hustou omáčkou je doslova národným pokladom. V Austrálii sa ho ročne skonzumujú milióny – a niet sa čomu čudovať. Je rýchly, teplý, pohodlný do ruky a chutí ako domov.

🥧 Čo je to vlastne Meat Pie?

Tradičný Meat Pie je koláč z krehkého alebo lístkového cesta, naplnený najčastejšie hovädzím mäsom, hráškom, zemiakmi či syrom – a samozrejme, omáčkou (gravy), ktorá dodáva plnke šťavnatosť. Najčastejšia kombinácia je hovädzie mäso s cibuľou v hustej hnedastej omáčke.

Streetfood verzia je menšia (do ruky), ale existujú aj veľké rodinné varianty, ktoré sa krájajú na porcie.

🌏 Pôvod a vývoj

Hoci samotný koncept mäsového koláča pochádza z Európy, hlavne z Británie, Austrália si ho urobila vlastným. Prvý boom zažil počas 19. storočia počas zlatej horúčky – ako ideálne jedlo pre robotníkov. Dnes ho nájdete na futbalových štadiónoch, v školských bufetoch, pekárňach, ale aj vo food truckoch na festivaloch.

🍅 Ako sa podáva?

Najčastejšie sa Meat Pie podáva:

  • s kečupom na vrchu (áno, priamo na cesto),

  • niekedy s rozvareným zeleným hráškom („mushy peas“),

  • alebo dokonca s “floater” štýlom – plávajúci v hráškovej polievke (typické pre Adelaide).

Je to jedlo, ktoré sa dá zjesť postojačky, na lavičke v parku alebo po nočnom výlete mestom. Práve preto sa stal ikonou streetfoodovej kultúry.

🏆 Kde ho ochutnať?

Niektoré z najlepších Meat Pies nájdete:

  • Harry’s Café de Wheels (Sydney) – legendárny stánok so 70-ročnou históriou.

  • Pie Face – známa sieť s rôznymi príchuťami po celej Austrálii.

  • Trhoviská v Melbourne (napr. Queen Victoria Market) – s remeselnými verziami.

👨‍🍳 Zaujímavosť: „Four’n Twenty“

Ak niekedy navštívite športový zápas v Austrálii, šanca, že vám v ruke skončí Meat Pie značky Four’n Twenty, je obrovská. Tento kultový produkt je synonymom „footy a pie“ – futbal a koláč, dvojica, ktorá ide v Austrálii ruka v ruke.

🥧 Recept na domáci austrálsky Meat Pie (4–6 porcií)

📝 Ingrediencie:

Na plnku:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 stredná cibuľa (nadrobno nasekaná)

  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)

  • 1 PL paradajkového pretlaku

  • 2 PL hladkej múky

  • 1 ČL worcesterskej omáčky

  • 250 ml hovädzieho vývaru

  • 1 ČL tymianu alebo rozmarínu

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • trochu oleja na opekanie

Na cesto:

  • 1 balenie lístkového cesta (na vrch)

  • 1 balenie krehkého cesta alebo druhé balenie lístkového cesta (na spodok)

  • 1 vajce (na potretie)

👩‍🍳 Postup:

1. Priprav plnku:

  1. Na panvici rozohrej trochu oleja a orestuj cibuľu do sklovita.

  2. Pridaj cesnak a mleté mäso, opraž dohneda.

  3. Vmiešaj paradajkový pretlak, múku a miešaj 1–2 minúty.

  4. Prilej vývar, pridaj worcesterskú omáčku, bylinky, soľ a korenie.

  5. Nechaj dusiť cca 15–20 minút, kým omáčka zhustne. Odstav a nechaj trochu vychladnúť.

2. Zostav koláč:

  1. Rúru predhrej na 200 °C.

  2. Do formy na koláče (alebo muffinovej formy pre mini verziu) vlož spodné cesto.

  3. Naplň ho pripravenou plnkou.

  4. Zakry vrchným lístkovým cestom, okraje dobre zatlač.

  5. Potri rozšľahaným vajíčkom.

3. Pečenie:

  1. Peč 20–30 minút, kým vrch nie je zlatistý a chrumkavý.

4. Podávanie:

  • Podávaj s kečupom, hráškovým pyré alebo šalátom.

  • Tradične sa Meat Pie je priamo z ruky!

Meat Pie nie je len pouličné jedlo. Je to kultúrny symbol, ktorý spája generácie Austrálčanov. Či už si ho dáte pri oceáne, na športovisku alebo v mestskom parku, chutí rovnako dobre – po domove, tradícii a poriadnej dávke pohody.